
QUESTIONS AND ANSWERS
     a b o u t  t h e  m i n i s t e r ’ s  h o u s i n g  a l l o w a n c e

What is the minister’s housing allowance?

The minister’s housing allowance is a very important tax benefit 
available to ministers. Section 107 of the Internal Revenue Code 
allows “ministers of the gospel” to exclude some or all of their 
ministerial income designated by their church or church-related 
employer as a housing allowance from income for federal income 
tax purposes. Rules and limits are discussed below.

Who is eligible for the minister’s housing 
allowance? 

Only Ministers for Tax Purposes are eligible for a housing allow-
ance on their ministerial earnings. Church custodians, secretaries 
and ministerial staff who are not Ministers for Tax Purposes are 
not eligible for a housing allowance.

A church may call someone a minister, but the IRS may not treat 
that person as a Minister for Tax Purposes — that depends on 
individual facts and circumstances. The IRS will consider most 
ordained ministers to be Ministers for Tax Purposes and therefore 
eligible for a housing allowance on their ministerial income. 
Licensed and commissioned ministers are less likely to be treated 
as Ministers for Tax Purposes by the IRS, but it depends on their 
individual facts and circumstances. For more information about 
who is a Minister for Tax Purposes, see our annual Ministers’ 
Tax Guide or Ministerial Tax Issues brochure. They’re available 
on our website at GuideStone.org, or call 1-888-98-GUIDE  
(1-888-984-8433) for a free copy. 

What is the church’s responsibility 
concerning the housing allowance?

Churches should designate a housing allowance in writing 
before the beginning of a calendar year. Although the IRS has 
recognized oral designations, they are difficult to prove. The 
governing board of the church should designate the allow-
ance. In many churches, this is the congregation in a regular or 
called business meeting. But in some churches, the deacons, a 
finance committee or trustees may have the authority to make  
the designation. A line item in a church budget can be used to 
designate housing, but a resolution is much better.

What are ministers’ responsibilities 
concerning the housing allowance?

As taxpayers, ministers must determine if they are eligible for a 
housing allowance, understand the limits and follow all the rules. 
They must keep records to substantiate the cost of everything 
they exclude from income as housing expenses. If a church des-
ignates more than a minister can claim as a housing allowance, 
the minister is responsible for reporting and paying taxes on the 
correct amount of income. Any excess housing allowance should 
be reported as income on the minister’s tax return. Ministers must 
also pay self-employment (SECA) taxes on their housing allowance 
or on the fair rental value of their home if they live in a parsonage.

What housing expenses are eligible to be 
excluded from income?

Eligible expenses include mortgage payments (principal and 
interest); rent payments; real estate taxes; property insurance; 
utilities (gas, electricity, water, sewer, garbage pickup, local 
telephone service); appliances and furniture (purchase or rental 
cost and repairs); remodeling expenses; homeowners’ dues; and 
pest control. 

What housing expenses are not  
eligible to be excluded from income?

Cleaning services, food and domestic help are not eligible to be 
excluded as income as part of a housing allowance. A housing 
allowance is available only for a principal residence, not for a 
second home, vacation home, business property or a farm. Home 
equity loan payments can be excluded as part of a housing allow-
ance only if the loan is used to pay for housing expenses such as 
remodeling. Home equity loan payments used for college tuition  
or anything other than eligible housing expenses cannot be 
excluded from income as a housing allowance. 



How much can ministers who own their 
homes exclude as a housing allowance from 
income for federal income tax purposes?

Ministers who own their homes can exclude the lowest of the fol-
lowing three amounts from income for federal income tax purposes 
when their church employer properly designates a housing allowance 
for them:

•	 The housing allowance designated by their church; or 

•	 Actual housing expenses (including mortgage payments, 
utilities, property taxes, insurance, furnishings, repairs and 
improvements); or 

•	 The fair rental value of the home (furnished, including utilities).

	 Example: Reverend Smith owns his own home, and his church 
designated 40% ($16,000) of his $40,000 salary as an annual 
housing allowance in advance. His actual housing expenses for the 
year were $15,000. The fair rental value of his home (furnished, 
including utilities) was $17,000. Reverend Smith can exclude 
$15,000 from income because his actual housing expenses were 
lower than both the amount designated by the church and the fair 
rental value of his home.

How much can ministers who rent their 
homes exclude from income for federal 
income tax purposes?

Ministers who rent their homes can exclude the lower of these two 
amounts:

•	 The amount designated by their church; or 

•	 Actual housing expenses (including rent, renter’s insurance, 
utilities, furnishings, repairs and improvements).

Can ministers who live rent-free in a parsonage 
owned by a church have a housing allowance?

Churches can designate a housing allowance for a minister who lives 
in a parsonage if the minister pays for utilities, repairs, furnishings 
or other eligible expenses. Ministers who live rent-free in a church-
owned parsonage should not include the fair rental value of the par-
sonage in income for federal income taxes. But they should include the 
fair rental value of the parsonage in income for SECA taxes.

Ministers who live rent-free in a church-owned parsonage may 
exclude the lower of these two amounts:

•	 The housing allowance designated by their church; or

•	 Actual housing expenses not paid by the church (including 
utilities, furnishings, repairs and improvements). 

Is a housing allowance counted as income for 
SECA taxes?

Yes. A housing allowance may be excluded from income for federal 
income tax purposes, but not for SECA tax purposes. 

	 Example: Reverend Smith’s designated housing allowance is 
40% ($16,000) of his $40,000 salary. Assuming he can exclude 
the full amount designated by the church, he will not report the 
$16,000 as income for federal income tax purposes. But he will 
have to count the $16,000 as income for purposes of SECA taxes. 

Are bivocational ministers eligible for a 
housing allowance?

Churches may designate a housing allowance for bivocational minis-
ters who are Ministers for Tax Purposes. A minister’s housing allow-
ance can be designated for ministerial income only. Secular employers 
cannot designate a housing allowance for ministers who are paid for 
working in non-ministerial jobs. 

Can ministers deduct mortgage interest and 
real estate taxes on their homes if they have a 
housing allowance?

Yes.  Ministers who i temize deduct ions and have a  
housing allowance may deduct mortgage interest and real estate 
taxes. Sometimes this is mistakenly called a “double deduction.” But a 
housing allowance is an exclusion from income, and mortgage interest 
and real estate taxes are both deductions.

Are down payments on homes eligible for 
housing allowance? 

A down payment on a home may be excluded from income as a 
housing allowance, assuming it does not cause the regular limits to 
be exceeded.

	 Example: Reverend Black made a $50,000 down payment on 
a home. His church designated $55,000 of his $60,000 salary as a 
housing allowance. Reverend Black had other housing expenses of 
$10,000, but the fair rental value of the home (furnished, including 
utilities) was $25,000. He can only exclude $25,000 because the 
fair rental value was less than the church-designated amount or his 
actual expenses, including the down payment. If he had made a down 
payment of $12,000, his total housing expenses would have been 
$22,000. He could have excluded $22,000 because that amount is 
lower than the church-designated amount and the fair rental value. 
 
 



Are ministers who pay off their mortgages  
eligible for a housing allowance?

Ministers who pay off their mortgages may have a housing allowance 
for other eligible expenses of maintaining a home, such as utilities, 
taxes and repairs. With no mortgage payment, their expenses are 
likely to be much lower. Some ministers mistakenly think that they 
can exclude the fair rental value of their home if they have paid it off. 
That is not true. The limits discussed above apply to ministers who 
own their own homes, even if they have paid off their mortgages.

When can churches designate a housing 
allowance?

Churches can designate a housing allowance only prospectively, not 
retroactively. In other words, the church must designate the housing 
allowance before the minister earns the income on which the church 
designates the housing allowance. Churches should ask their ministers 
for help in estimating how much the minister plans to spend. Remember 
that the church, not the minister, must designate the allowance. 

What happens if a church forgets to designate a 
housing allowance?

A minister cannot exclude income as a housing allowance unless the 
church designated it before the minister earned income for ministerial 
services. In other words, it has to be designated in advance (prospec-
tively), not retroactively. However, a church may change a housing 
allowance during the year as long as the change is prospective. 

	 Example: Reverend Smith’s church forgot to designate a housing 
allowance for him in 2012 and doesn’t discover the problem until 
2013. It is too late for the church to designate an allowance for the 
2012 tax year, and Reverend Smith cannot exclude any expenses 
he spent on housing from income on his 2012 tax return.

	 Example: Reverend Smith’s church discovers in October 2012 
that it forgot to designate a 2012 housing allowance for him. The 
church can designate a housing allowance for him for the rest of 
the year. But the church can’t designate more than he’ll earn for 
ministerial services the rest of the year. Designations have to be 
made before ministers earn compensation (prospectively), not 
retroactively.

What can a church do to ensure that a minister 
always has some amount designated as a 
housing allowance?

Churches should consider designating a housing allowance “for the 
current year and for all future years unless otherwise provided.” This 
“safety net” allows a designation to carry over from year to year, 

preventing problems if a church forgets to designate an allowance 
one year. However, safety net allowances should not be viewed as a 
substitute for designating a housing allowance each year.

Is there a limit on the amount of a minister’s 
salary that a church can designate as a housing 
allowance?

There is no limit on the amount of a minister’s salary that a church can 
designate as a housing allowance. In appropriate situations, a church 
could designate 100% of a minister’s salary as housing allowance. But 
remember that the amount the minister can exclude from income taxes 
is limited by the rules previously discussed.

What if the church designates more than  
the minister can claim as a housing allowance?

If the church designates more than the minister can claim as a housing 
allowance, the minister is responsible for reporting and paying federal 
income taxes on the correct amount of income. 

Should a church report a housing  
allowance on a minister’s Form W-2?

The housing allowance does not need to be reported on a Form W-2, 
although some churches choose to report it. For more information, 
see our annual Ministers’ Tax Guide at GuideStone.org, or call  
1-888-98-GUIDE (1-888-984-8433) for a free copy.

Can retired ministers receive some or all of 
their retirement income from GuideStone as a 
housing allowance?

Yes. Revenue Ruling 75-22 allows denominational pension boards 
such as GuideStone to designate a housing allowance for retired 
ministers receiving income. Retired ministers may ask GuideStone 
to designate up to 100% of their retirement income as housing. But 
retired ministers must continue to follow the housing allowance rules 
and limits discussed above.

How will GuideStone know how much to  
designate as housing?

Ministers will ask GuideStone to designate an amount on their income 
applications. They can also ask GuideStone to change that amount 
prospectively by filling out a form. Ministers are always responsible 
as taxpayers for following the housing allowance rules and reporting 
the correct amount of income, regardless of what they ask GuideStone 
to designate.



Do retired ministers have to pay SECA taxes on 
their retirement income?

Generally, retired ministers do not pay SECA tax on their retirement 
income. Eligible distributions before retirement taken as a housing 
allowance may be subject to SECA tax. However, retired ministers may 
not have to pay SECA taxes on their income designated as housing 
allowance. What constitutes “retirement” for purposes of these rules 
about SECA tax and the housing allowance depends on an individual’s 
particular facts and circumstances. Ministers with questions about 
whether they are “retired” for this purpose should consult their tax 
advisors. Ultimately, the minister must make this decision.

Many facts and circumstances may be relevant in determining whether 
retirement has occurred. For example, if a minister is receiving retire-
ment income from a plan and is making contributions to the same 
plan, the IRS may not consider that minister retired for purposes of 
the housing allowance and the favorable SECA tax treatment. Simi-
larly, the IRS may view ministers as not retired if they have not had a 
meaningful break in service or change in work duties. Ministers and 
their tax advisors should work together to address the relevant facts 
and circumstances of each individual case.

Can surviving spouses of retired ministers 
receive some or all of their benefits from 
GuideStone as a housing allowance?

Ministers are eligible for housing allowance with respect to min-
isterial services they provide. The Internal Revenue Code does not 
contemplate that one person can receive housing allowance based 
upon another person’s service. It would appear unlikely that a sur-
viving spouse could receive housing allowance that is attributable 
to ministerial service of the other person. But a surviving spouse 
who is a Minister for Tax Purposes may be eligible to receive 
housing allowance with respect to their own ministerial service. 
Surviving spouses should seek legal or tax advice before asking 
GuideStone to designate a housing allowance on their income.  

How is housing allowance reported for a 
minister receiving a retirement income from 
GuideStone?

For retirement distributions from a 403(b) or 401(k) plan — including the 
Church Retirement Plan — housing allowance is shown below Copy C 
of your Form 1099-R. (If you are receiving disability protection income, 
it is reported on a Form 1099-MISC. Housing allowance is not shown 
on the 1099-MISC; however, a separate letter will include the housing 
allowance information.) If you are receiving deferred compensation 
income, it is reported on a Form W-2. While the W-2 does not show 
housing allowance, it is deducted from the gross income reported.

It is important to note that regardless of what your tax forms indicate, 
you are responsible for reporting the correct amount of income on 
your tax return, even if that amount differs from what is shown on 
the 1099-R.

For more information on the minister’s housing allow-
ance, please visit  GuideStone.org  and type “Minis-
ter’s Housing Allowance” in the search box at the top of  
the page. 

This educational information is not intended as legal or tax 

advice. Ministers or churches with specific legal or tax ques-

tions should consult a legal or tax advisor who understands 

ministerial tax issues.
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